Yeni medyaya entegrasyon sürecinde spor yorumcularının spor kültürüne psikososyal yansıması: Vole ve sports digitale kanalları üzerine bir inceleme


DOI:
https://doi.org/10.70736/ijoess.585Anahtar Kelimeler:
Spor kültürü- spor ve psikososyal- yeni medyaÖzet
Çalışmada, spor yorumcularının yeni medya araçları üzerinde rollerini ve yorumcuların kamuoyundaki spor kültürüne psikososyal yansımalarını, örnek “Vole” ve “Sports Digitale” kanalları üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Yeni yayın alanları, yorumcuların daha özgür söylemler üretmesine, editöryal filtrelemeye girmeden içeriklerin oluşturulması, süreçlerin hızlanması gibi birçok etmen, spor yorumcularının, izleyicilerinin aldığı kimlik ve aidiyetlerin değişmesi, bireysel ve toplumsal kimlik algılarına katkı sağlanması, toplumsal taraftar ruh sağlığı üzerinde olumlu ve olumsuz etkiler yaratılması gibi etmenlerin şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır. Spor yorumcularının kullandıkları dilin, toplumsal bölünmelere değil, birleştirici bir yapıya hizmet vermesi gerekmektedir. Dijital yayın platformlarının, geleneksel spor medyasından farklı olarak daha dinamik, etkileşimli ve eleştirel bir yayıncılık anlayışının sunduğu görülmektedir. Araştırmada, “Vole” ve “Sports Digitale” kanallarının tesadüfi örneklem yöntemi ile ikişer programı seçilerek, psikososyal değişkenler üzerinden spor yorumcularının spor kültürüne yansıması, niteliksel içerik çözümlemesi yöntemi ile analiz edilmiştir. Dijital yayın kanalları üzerinden yorumlar yapan spor yorumcularının, izleyici topluluğunun kimlik ve bireysel aidiyet duygularını değiştirip şekillendirdiği, kitlelerin toplumsal kimlik algılarına katkıda bulunulduğu, taraftarların ruh sağlıkları noktasında olumlu veya olumsuz etkiler bıraktığı, kişiler üzerinde rol model olarak kabul edildiği ve taraftarların yeni medya araçları ile toplumsal bağlantılar kurmada önemli görevler üstlendiği gözlemlenmiştir.
Referanslar
Alanka, D. (2024). Nitel bir araştırma yöntemi olarak içerik analizi: Teorik bir çerçeve. Kronotop İletişim Dergisi, 1(1), 64-84.
Boyle, R., & Haynes, R. (2009). Power play: Sport, the media and popular culture. Routledge.
Clavio, G. (2011). Social media and the college football audience. Journal of Issues in Intercollegiate Athletics. 4(1), 17–34.
Gözen, İ., & Yenel, F. (2022). Akademisyenlerin sporun yumuşak gücünün toplumları etkileme ve dönüştürmedeki etkileri üzerine görüşleri. Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 1-15.
Güler, İ., Yıldız, K., & Özbey, S. (2018). Sosyolojik açıdan spor ve medya ilişkilerinin toplum üzerindeki etkisi: İzmir ili örneği. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(1), 1-12.
King, W. R., & He, J. (2005). Understanding the role and methods of meta-analysis in IS research. Communications of th eAssociation for Information Systems, 16, 665-686.
Krippendorff, K. (1989). Content analysis. In E. Barnouw, G. Gerbner, W. Schramm, T. L. Worth, & L. Gross (Eds.), International encyclopedia of communication (Vol. 1, pp. 403-407). Oxford University Press.
Koçyiğit, M., Erdoğdu, M., Uyar, M., & Çınar, M. (2018). Üniversite öğrencilerinin rekreatif etkinliklerle sosyalleşme düzeylerinin iletişim becerileri ve duygusal zekâları üzerine etkisi. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 6(2), 966-988.
Küçük, V., & Koç, H. (2004). Psiko-sosyal gelişim süreci içerisinde insan ve spor ilişkisi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (9).
Özsoy, S. (2008). Yazılı spor medyasında okur beklentileri. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (31), 99-117.
Rowe, D. (2004). Sport, culture and the media: The unruly trinity. Open University Press.
Talimciler, A. (2010). Sporun sosyolojisi, sosyolojinin sporu. Bağlam Yayınları.
Ünsal, B. (2013). Spor ve medya ilişkilerinin sosyolojik boyutları yönünden toplum üzerindeki etkisi: Kocaeli örneği, [Yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi], Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Yetim, A. (2000). Sosyoloji ve spor. Topkar Matbaacılık.
YouTube. “Fenerbahçe Sahadan Çekildi Kararı Tff Verecek | Süper Kupa, Fenerbahçe, Galatasaray” Erişim Tarihi: 20.11.2024. https://www.youtube.com/watch?v=j4NXW8D5KXs
YouTube. “İlk Defa Rekabetin Bittiğini Gördüm” Erişim Tarihi: 20.11.2024. https://www.youtube.com/watch?v=vIbptFmt8y8
YouTube. “Fenerbahçe Trabzonspor’u Yenerse Daha Favori Hale Gelebilir” Erişim Tarihi: 20.11.2024. https://www.youtube.com/watch?v=n0xS4S6MQTM
YouTube. “Fenerbahçe, Trabzonspor maçında operasyon olma ihtimalini hesaba katmalı” Erişim Tarihi: 20.11.2024. https://www.youtube.com/watch?v=1Sy_L9cM-lg
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Mehmet Derelioglu, Alper Ozgen

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.