ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ ENGELLİ BİREYLERİN SPOR MERKEZLERİNE YÖNELME NEDENLERİ ve BEKLENTİLERİNİN GERÇEKLEŞME DÜZEYLERİ
Özet Görüntüleme: 235 / PDF İndirme: 95
DOI:
https://doi.org/10.29228/roljournal.45523Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencisi engelli bireylerin sosyal ve kültürel alanda çağdaş bir toplum oluşturmada engelli bireylerinin spor yapmasının önemini vurgulamak için Kayseri’de özel spor merkezlerine üye olan üniversite öğrencisi engelli bireylerin spora yönelme nedenlerini, beklentilerini ve üye oldukları spor salonlarından beklentilerinin ne düzeyde gerçekleştiğini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Çalışmada Kayseri’de bulunan 10 özel spor merkezine üye olan 40 engelli bireye Hakan Sunay’ın hazırladığı ve güvenirlilik- geçerliliğini yaptığı ‘’Özel Spor Salonlarına Üye Bireylerin Spor Yapma Nedenleriyle Beklentileri ve Gerçekleşme Düzeylerinin Belirlenmesi’’ adlı anket formu gerekli izinler alınarak uygulanmıştır. Anketten elde edilen verilerin yüzde ve frekans dağılımları çıkarılmış, bazı sorular için Ki-kare çözümlenmesinin istatistiki anlamda kabulü için 0.05 anlamlılık düzeyi belirlenmiş, verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS 25 istatistik programı kullanılmıştır.
Yapılan çalışma incelendiğinde spor salonuna üye olan engelli bireylerin spor salonlarından beklenti düzeylerinin alt bileşenleri olan hareket etmiş olmak, formunu korumak, zayıflamak, yeni insanlar tanımak, boş zamanların değerlendirilmesi, işten-okuldan sonra stres atmak, benlik duygusunu geliştirme, öz saygının artırılması, spor yoluyla yeni deneyimler kazanmak ve diğer beklentilerin yapılan istatistik sonuçlarına göre karşılandığını görülmektedir. Fakat spora yönelme nedenleri ve spordan beklentilerinin gerçekleşme düzeyinin bir diğer alt bileşen olan sağlıklı olma beklentisinin karşılanmadığı görülmüştür. Sağlıklı olma beklentisini karşılamak için spor salonlarında engelli bireyler üzerinde uzman olan kişilerin özel spor salonlarında istihdam etmesiyle sağlanabileceğini öngörmekteyiz.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.