Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimleri ile durumluk kaygıları arasındaki ilişki
Özet Görüntüleme: 32 / PDF İndirme: 18
DOI:
https://doi.org/10.70736/jrolss.450Anahtar Kelimeler:
Liderlik, durumluk kaygı, sporÖzet
Bu araştırmada spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimleri ile durumluk kaygıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma spor bilimleri öğrencilerinin liderlik özelliklerinin kaygı durumlarını nasıl etkileyeceği sonucunu ortaya koyması bakımından önem kazanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminde Türkiye Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 283 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan anket üç bölümden oluşmaktadır: demografik bilgiler, Liderlik Yönelim Ölçeği ve Durumluk Kaygı Ölçeği. Veriler SPSS 25.0 programıyla analiz edilmiş, normal dağılım için ±2 referans alınarak değerlendirildiği belirlenmiştir. Uygun testler, grupların sayısına göre seçilmiştir ve %95 güven aralığında analizler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, ölçekler arasındaki ilişki korelasyon analiziyle incelenmiştir. Araştırma bulgularında, liderlik yönelimi ile durumluk kaygı düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki tespit edilirken, cinsiyet, sınıf düzeyi, bölüm gibi demografik değişkenlere göre yapılan analizlerde cinsiyet, sınıf düzeyi ve bölümün liderlik yönelimi veya durumluk kaygı üzerinde anlamlı bir etkisi gözlemlenmemiştir. Ancak yaş değişkeni incelendiğinde, 24 yaş ve üzerindeki öğrencilerin insan kaynaklı liderlik ve politik liderlik puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, liderlik yönelimleri ile durumluk kaygı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş olsa da demografik faktörlerin bu ilişki üzerinde sınırlı bir etkisinin olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, liderlik geliştirme programlarının ve eğitimlerinin, öğrencilerin liderlik özellikleri ile kaygı seviyelerini iyileştirmeye yönelik şekillendirilebileceğini ifade etmek mümkündür.
Referanslar
Alpullu A., & Tatar G. (2010). İstanbul Gençlik Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının toplam kalite ve liderlik anlayışlarının incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 12(4), 13-20.
Altınışık, Ü. (2019). Spor yöneticisi adaylarının çatışma yönetimi stilleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi. İstanbul: Efe Akademi Yayınevi.
Altınışık, Ü., & Çelik, A. (2022). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimleri ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(1), 225-236.
Arslan, H., & Uslu, B. (2014). Öğretmen adaylarının liderlik yönelimlerinin incelenmesi. International Journal of Educational Research, 5(1), 42-60.
Atar, E., & Özbek, O. (2009). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin liderlik davranışları. Spormetre 7(2), 51-59.
Aydın R. (2016). Beden eğitimi ve spor yüksekokullarında eğitim gören bireysel ve takım sporlarıyla uğraşan öğrencilerin liderlik özelliklerinin karşılaştırılması. [Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü], Bartın.
Aydın, A., & Tiryaki, S. (2017). Üniversite öğrencilerinin kaygı düzeylerini etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik bir çalışma (KTÜ örneği). Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 17(4), 715-722.
Balcı, B. M. (2019). Takım sporcularının algılarına göre antrenörlerin liderlik davranışlarının incelenmesi (Aydin İl örneği). [Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü], Muğla.
Bayındır, M. (2020). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin liderlik yönelim davranışların araştırılması: İstanbul Gelişim Üniversitesi örneği. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 260-268. https://doi.org/10.38021/asbid.806450
Beltekin, E., & Kuyulu, İ. (2019). Spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin liderlik yönelim düzeylerinin incelenmesi (Erciyes Üniversitesi örneği). Herkes için Spor ve Rekreasyon Dergisi, 1(1), 26-29.
Bingöl, H., Çoban, B., Bingöl, Ş., & Gündoğdu, C. (2012). Üniversitelerde öğrenim gören taekwondo milli takım sporcularının maç öncesi kaygı düzeylerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14(1), 121-125.
Bolman, L. G., & Deal, T. E. (1990). Leadership Orientations. Jossey-Bass.
Can S., & Pepe K. (2003, Ekim 10-11). Öğretmen adaylarında liderlik davranışlarının belirlenmesi [Bildiri Sunumu], Gazi Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Sporda Sosyal Alanlar Kongresi, Ankara. Türkiye.
Cengiz, R., & Güllü, S. (2018). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimleri ve fiziksel saygı düzeylerinin incelenmesi. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 3(4), 94-108.
Ceyhun, S., Yılmaz, S. H., Dokuzoğlu, G., & Karacan Doğan, P. (2023). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin sporda tutkunluk ile zihinsel dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 10(3).
Civan, A., Arı, R., Görücü, A., & Özdemir, M. (2010). Bireysel ve takım sporcularının müsabaka öncesi ve sonrası durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin karşılaştırılması. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), 193-206.
Çakmak Ö., & Hevedanlı M. (2005). Eğitim ve fen edebiyat fakülteleri biyoloji bölümü öğrencilerinin kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 4(14), 115-127
Çar, B. (2013). Spor eğitimi alan üniversite öğrencilerinin liderlik özelliklerinin belirlenmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü], Ankara.
Dereceli, Ç. (2019). An examination of concentration and mental toughness in professional basketball players. Journal of Education and Training Studies, 7(1), 17-22.
Dereceli, Ç., Toros, T., & Yıldız, R. (2019). Futbol hakemlerinin durumluk kaygı ve genel öz yeterlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 17(2), 64-74.
Dereli, M. (2003). A survey research of leadership styles of elementary school principals [Master’s thesis, Middle East Technical University]. ODTÜ MATU. https://open.metu.edu.tr/handle/11511/13337
Durukan E. (2003). Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu I. Ve IV. sınıf öğrencilerinin liderlik davranışlarının karşılaştırılması. [Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi], Konya.
Ermiş, S. A., & Dereceli, E. (2023). Farklı liglerde oynayan basketbolcuların liderlik yönelimleri (Ege Bölgesi Örneği). Türk Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 11-20.
George, D., & Mallery, P. (2003). SPSS for windows step by Step: A simple guide and reference. Allyn & Bacon.
Goleman, D. (2020). Emotional intelligence: Why it can matter more than IQ. Bloomsbury Publishing.
Gu, H., Du, S., Jin, P., Wang, C., He, H., & Zhao, M. (2023). The role of leadership level in college students’ facial emotion recognition: evidence from event-related potential analysis. Cognitive Research: Principles and Implications, 8(1), 73.
Güler, B., Dursun, M., & Gunay, M. (2020). Spor lisesi öğrencilerinin liderlik yönelimlerinin incelenmesi. Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 6(2), 576-587.
Hayri Y. (2010). İlköğretim okulu yöneticilerini liderlik yönelimleri ve mesleki etik algıları arasındaki ilişkiler: ilköğretim öğretmenleri örnekleminde ilişkisel bir çalışma. [Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi], İstanbul.
Kaçay, Z., & Soyer, F. (2020). İş yeri yılmazlığının yordayıcıları örgütsel güven, lider-üye etkileşimi ve iş yeri maneviyatı. LAP LAMBERT Academic Publishing.
Kadak, Z. (2008). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin liderlik stilleri ile sınıf yönetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi], İstanbul.
Karasar, N. (2007). Bilimsel araştırma yöntemleri. Nobel Yayın Dağıtım.
Karayol M. (2013). Takım sporları ve doğa sporları yapan erkek sporcuların liderlik özelliklerinin incelenmesi [Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi], Malatya.
Kılınçarslan, S. (2013). Okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (İzmir İli Karabağlar İlçesi Örneği). [Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi], İstanbul.
Koçak, R. D., & Özüdoğru, H. (2012). Yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışanların motivasyonu ve performansı üzerindeki etkileri: Kamu ve özel hastanelerinde bir uygulama. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (1), 76-88.
Korkmaz, O. (2017). Otantik liderlik ve örgütsel güven. The Journal of Academic Social Science Studies, 58, 437-454.
Kurudirek M. A. (2011). Spor yöneticiliği ile beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerinin eğitim seviyelerinin liderlik düzeylerine etkisi. [Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi], Erzurum.
Mcardle, M. K. (2008). Leadership orientations of community college presidents and the administrators who report to them: A frame analysis. [Doctoral Dissertation, University of Central Florida, College of Education], Florida.
Meydan, C. M., & Şeşen, H. (2015). Yapısal eşitlik modellemesi AMOS uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık, 2.Baskı.
Northouse, P. G. (2018). Leadership: Theory and practice. Sage Publications.
Öner, N. & Le Compte, A. (1998). Süreksiz durumluk sürekli kaygı envanteri el kitabı. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
Öner, N., & Le Compte, A. (1986). Durumluk-sürekli kaygı envanteri el kitabı. Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.
Özdenk, S. (2015). Bireysel ve takım sporuyla uğraşan sporcular ile spor yapmayan bireylerin duygusal zekâ ve liderlik özelliklerinin incelenmesi. [Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi], Ankara.
Özen, G., & Eroğlu, S. (2022). Egzersiz ve spor bilimleri bölümü öğrencilerinin liderlik tarzlarının incelenmesi: (İDÜ örneği). Uluslararası Beden Eğitimi Spor ve Teknolojileri Dergisi, 3(2), 1-7.
Özmutlu, İ. (2008). Beden Eğitimi ve spor Yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilerin liderlik ve yaratıcılık özelliklerinin karşılaştırılması (Gazi Üniversitesi örneği). [Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi], Ankara.
Öztürk, K. E. (2017). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin liderlik yönelimleri ve öz güven davranışlarının incelenmesi. [Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi], Malatya.
Özusta, Ş. (1995). Çocuklar için durumluk-sürekli kaygı envanteri uyarlama, geçerlilik ve güvenirlilik çalışması, Türk Psikoloji Dergisi, 10 (34) 32-44.
Sarıkaya, O. Ç., & Bilir, F. P. (2019). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin liderlik özelliklerinin incelenmesi: Çukurova Üniversitesi örneği. Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(1), 1-18.
Schumacker, R. E., & Lomax, R. G. (1996). A beginner’s guide to structural equation modeling. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates, Inc.
Senger, K., & Kaya, H. İ. (2017). Öğretmenlerin liderlik yönelim algılarının yaş ve cinsiyet değişkenleri açısından incelenmesi. Turan: Stratejik Araştırmalar Merkezi, 9(36), 168-175.
Shevlina, M., Milesb, J. N., & Lewisa, C. A. (2000). Reassessing the fit of the confirmatory factor analysis of the multidimensional students life satisfactions scale: Comments on confirmatory factor analysis of the multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale’. Personality and Individual Differences, 28(181), 185.
Simon, D., Kriston, L., Loh, A., Spies, C., Scheibler, F., Wills, C., … et al. (2010). Confirmatory factor analysis and recommendations for improvement of the Autonomy‐Preference‐Index (API). Health Expectations, 13(3), 234-243.
Spielberger, C. D., Gorsuch, R. L., Lushene, R., Vagg, P. R., & Jacobs, G. A. (1970). Manual for the State-Trait Anxiety Inventory. Consulting Psychologists Press.
Tekinbay, G. (2022). Spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin kaygı düzeyleri ile liderlik becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi], Karaman.
Thompson, M.D. (2000). Gender, leadership orientation, and effectiveness: Testing the theoretical models of Bolman & Deal and Quinn. Sex Roles, 42(11-12), 969-992.
Tong, Y. (2020). The influence of entrepreneurial psychological leadership style on organizational learning ability and organizational performance. Frontiers in Psychology, 11, 1–12.
Tozoğlu, E. (2003). Farklı spor dallarında görev alan antrenörlerin liderlik özellikleri ve bu özelliklerinin bazı değişkenlerle ilişkileri. [Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi], Erzurum.
Tuncel, Z., & Yalçınkaya, A. M. (2000). Futbolcuların stres düzeyleri ve başa çıkma stratejileri. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi Bildiri Yayınları, 3-5, Ankara.
Turan S., & Ebiçoğlu N. (2002). Okul müdürlerinin liderlik özelliklerinin cinsiyet açısından değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 8(31), 444-458.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 ROL Spor Bilimleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.