Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda okuyan öğrencilerin uzmanlık branşı seçiminde özyeterlilik ve benlik saygı düzeylerinin incelenmesi


Özet Görüntüleme: 122 / PDF İndirme: 58

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10034916

Anahtar Kelimeler:

Özyeterlilik, benlik saygısı, uzmanlık branşı

Özet

Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor yüksekokulunda okuyan öğrencilerin uzmanlık branşı seçimlerinde özyeterlilik ve benlik saygı düzeylerini incelemektir. Antrenörlük bölümünde uzmanlık branşı seçen 3. ve 4. sınıfta 119 öğrenciye özyeterlilik ve benlik saygısı ölçeği uygulanmıştır. İlişkisel tarama modeli yöntemiyle elde edilen veriler SPSS’de analiz edilmiştir. Özyeterlilik ve benlik saygıları orta düzeyde bulunmuştur. Özyeterlilik düzeyleri cinsiyet, yaş, uzmanlık branşı, uzmanlık seçme nedeni, uzmanlıkla ilgilenme süresi ve uzmanlık alma süresine göre anlamlı fark göstermemiştir. Benlik saygıları ile cinsiyet, uzmanlık branşı ve uzmanlık seçme nedenine göre anlamlı fark vardır. Yaş, uzmanlıkla ilgilenme süresi ve uzmanlık alma süresine göre anlamlı bir fark göstermemektedir. Kadın öğrencilerin benlik saygısı düzeyleri erkek öğrencilere göre daha yüksektir. Benlik saygısı düzeyleri futbol branşındaki öğrencilerin, yüzme ve tenis branşındakilerden daha yüksektir. Cimnastik branşındaki öğrencilerin benlik saygısı düzeyleri yüzme ve tenis branşındakilerden daha yüksektir. Ekonomik gelir nedenindeki öğrencilerin benlik saygısı düzeyleri, kariyer planlaması ve arkadaş önerisi nedenindekilerden yüksek bulunmuştur.

Referanslar

Açan, B. A. (2021). Rol bırakma kuramı perspektifinden grup çalışmasının yaşlı bireylerin benlik saygısı ve sosyal uyumuna etkisi [Doktora tezi, Ankara Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Adıgüzel, A. (2017). Üniversite öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyleri ile genel özyeterlik düzeyleri arasındaki ilişki. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi, 5(1), 1-16.

Akkoyunlu, B., Orhan, F. U., & Umay, A. (2005). Bilgisayar öğretmenleri için bilgisayar öğretmenliği öz-yeterlik ölçeği geliştirme çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(29), 1-8.

Arslantürk, Z. (2004). Sosyal bilimciler için araştırma metod ve teknikleri. Çamlıca Yayınları.

Azar A. (2010) Ortaöğretim fen bilimleri ve matematik öğretmeni adaylarının öz yeterlilik inançları. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 6(12), 235–252.

Bağcıoğlu, D. (2018) Çalışanların özyeterliliklerinin ve iş yerindeki esenlik algılarının işe adanmışlıklarına etkisi: ilaç sektöründe bir araştırma [Yüksek lisans tezi, Kafkas Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Bardel, C., & Falk, Y., (2010). The role of the second language in third language acquisition: the case of germanic syntax, Second Language Research 23(4), 459–484.

Curun, F., Dolunay, Ş., Köksalan, B., Karadayı, E. F., Coşkun, H., Gökalp, M., … et al. (2012). Sosyal psikoloji. Lisans Yayıncılık.

Çetinkaya B., & Başbakkal Z. (2005). Çocuk sağlığı ve hastalıkları kliniklerinde çalışan hemşirelerin benlik saygısı düzeylerinin ve çocuk yetiştirme tutumlarının incelenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 21(2), 47-57.

Çuhadaroğlu, F. (1986). Adolesanlarda benlik saygısı [Uzmanlık tezi, Hacettepe Üniversitesi] Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı.

Erşan, E., Doğan, O., & Doğan, S. (2009). Beden eğitimi ve antrenörlük bölümü öğrencilerinde benlik saygısı düzeyi ve bazı sosyodemografik özelliklerle ilişkisi. Klinik Psikiyatri Dergisi, (42), 36-37.

Figen, P. S., & Mete, S. (2009). Uyum modeli ve sosyal bilişsel öğrenme kuramının doğum öncesi eğitimde kullanımı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 1(1), 57-68

Hattie, J. (2014). Self-concept. Psychology Press.

Horozoğlu, M., A. (2019). Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin atılganlık ve özyeterlilik düzeylerinin belirlenmesi [Yüksek lisans tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Huitt, W. (2004). Self-concept and self-esteem. Educational psychology interactive, 1, 1-5.

Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi. Nobel Yayınları.

Kımter, N. (2012). Benlik saygısı ve din. Kriter Yayınları.

Korkmaz Ġ., (2002). Gelişim ve öğrenme psikolojisi. Pegem Yayınları

Kulaksızoğlu, E. (2010). Dünü bilmek yarınları aydınlatmak. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Baskı Atölyesi.

Kumbaroğlu, Z. B. (2013). Spor yapan ve yapmayan ortaöğretim öğrencilerinin empatik eğilim düzeyleri ile benlik saygısı düzeylerinin çeşitli sosyo-demografik özelliklerine göre karşılaştırılması [Doktora tezi, Gazi Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Neff, K. D., & Vonk, R. (2009). Self-compassionversus global self-esteem: two different ways of relating toone self. Journal Of Personality, 77(1), 23- 50.

Neiss, M. B., Sedikides, C., & Stevenson, J. (2002). Self-esteem: a behavioural genetic perspective. European Journal of Personality, 16(5), 351-367.

Öcel, H. (2002). Takım sporu yapan oyuncuların kolektif yeterlik, öz yeterlik ve sargınlık ile başarı algı ve beklentisi arasındaki ilişkiler [Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Özerkan, E. (2007). Öğretmenlerin özyeterlik algıları ile öğrencilerin sosyal bilgiler benlik kavramları arasındaki ilişki [Yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Pajares F., & Schunk D. H., (2001). Self-Beliefs and school success: selfefficacy, self-concept and school achievement. Ablex Publishing.

Pajares, F., & Schunk, D. (2005). Self-efficacy and self-concept beliefs. New Frontiers for Self-Research, March H. Craven R, McInerney D (eds.). Greenwich, CT: IAP.

Pepe, Ş. (2016). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin karar verme stilleri benlik saygısı ve iyimserlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi [Doktora tezi, Erciyes Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Rıggs, M. L., Warka, J., Babasa, B., Betancourt, R., & Hooker, S. (1994), Development and validation of self- efficacy and outcome expectancy scale for jobrelated applications. Educational and Psychological Measurement, 54(3), 793- 802.

Rosenberg, M. (1965). Society and the adolescent self-ımage. Princeton University press.

Taysi, E. (2000). Benlik saygısı, arkadaşlardan ve aileden sağlanan sosyal destek: üniversite öğrencileriyle yapılan bir çalışma [Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Toçoğlu, S. (2020). Spor bilimleri öğrencilerinin öz yeterlik ve psikolojik sağlamlıklarının yaşam doyumları üzerine etkisi [Yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi]. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

Toktaş, S., Çifçi, F., & Demir, A. (2021). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin özyeterlilikleri ve stresle başa çıkma davranışlarının incelenmesi. ROL Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 115-125.

Trzesniewski, K. H., Donnellan, M. B., & Robins, R. W. (2003). Stability of self-esteem across the life span. Journal of Personality and Social Psychology, 84(1), 205–220.

Tufan Z. (2016) Fen bilgisi öğretmenlerinin, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ile özyeterlilikleri arasındaki ilişki [Yüksek lisans tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Tunç, T. (2011). Benlik saygısı ve kaygının çatışma yönetim stilleri üzerindeki etkileri: bir üniversite hastanesi örneği [Doktora tezi, Sakarya Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Turanlı, P. (2010). Orta yetişkinlikte evlilik uyumu ile benlik saygısı ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin saptanması [Yüksek lisans tezi, Maltepe Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ünay, E. (2012). Bireysel destek eğitiminin kaynaştırma öğrencilerinin matematik başarıları ve özyeterlilik algıları üzerindeki etkililiği [Doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi]. Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Yıldırım, F., & İlhan, İ. Ö. (2010). Genel özyeterlilik ölçeği türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi, 21(4), 301-308.

Yayınlanmış

10/27/2023

Nasıl Atıf Yapılır

Koroglu, M. (2023). Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda okuyan öğrencilerin uzmanlık branşı seçiminde özyeterlilik ve benlik saygı düzeylerinin incelenmesi. ROL Spor Bilimleri Dergisi, 760–782. https://doi.org/10.5281/zenodo.10034916

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi